De Jongen #61 | De zesde ringles

‘Mama, ik ben weg!’ roept Eban luid van onderaan de trap. ‘Is goed jongen. Tot straks. Doe je voorzichtig?’ ‘Jaja, tot vanavond.’ De jongen trekt de deur achter zich dicht en loopt de weg op. Na een tijdje slaat hij rechtsaf de Slijkhof in en belt aan bij nummer 45, helemaal achterin het hofje. De deur gaat open oom Izaac staat voor hem. ‘Kom binnen Eban. Heb je een goede dag gehad?’ ‘Prima hoor. Jij ook?’ ‘Ja hoor, heb weer lekker gewerkt.’ Ze lopen de lichte hal door en komen in de woonkamer terecht, waar een hoekje vol hangt met gele blaadjes op de muur. ‘Lekker bezig oompje!’ ‘Ja goed he. Heb de laatste maand heel veel nieuwe opdrachten. Onder andere van scholen en van middelgrote bedrijven die hun personeel beter willen informeren. Een enkele keer komt er ook een vereniging langs.’ zei Izaac hoopvol.

Het gehele verhaal is ook te lezen als e-book. Klik hier voor meer informatie. 

De jongen ging zitten op een bruine stoel die bij de even bruine tafel stond en hield zijn schoenen mooi aan, omdat de vloertegels nogal koud aanvoelden. Aan de muur hingen moderne schilderijen met een grote groene bloem, die waarschijnlijk van de IKEA vandaan kwamen. ‘Hallo tante!’ zei Eban toen Haitske via de achterdeur naar binnenkwam. ‘Ha, jongen. Wacht je op de dames?’ ‘Jazeker, duurt nog wel een uur.’ zei de jongen sarcastisch. ‘Ik zal ze wel even bellen. Oh, daar heb je ze al.’ Ze keken door de ramen achterin de kamer en zagen Izzy en Jaade hun fiets neerzetten in de tuin en stampend binnenkomen.

‘Vandaag gaan we kijken in mijn aantekeningen.’ zei opa Dean aan het begin van een nieuwe ringleer. Hij haalde een met bruin leer bedekt notitieboekje uit zijn leren tas en legde het op tafel, klapte het open op bladzijde 20 en scande de pagina even vluchtig door. Izzy, Jaade en de jongen zaten bij opa Dean aan tafel en keken verwachtingsvol naar wat er zou gebeuren. Vervolgens zei hij: ‘Wat wij kunnen met onze ringen, is opgedeeld in een aantal elementen. Deze elementen zijn oproepen, verwijderen of afstoten, verplaatsen, transformeren en creëren.’ ‘En wat moeten we daarmee?’ zei Eban. ‘Met deze elementen kun je van alles doen, bijvoorbeeld een boek tevoorschijn toveren of de kast hiernaartoe laten vliegen.’ ‘Oh, dus het zijn elementen die je met de ringen kan doen?’ ‘Precies.’

Opa Dean schoof zijn aantekeningen naar het drietal en die leunden naar voren om het beter te kunnen bekijken. Er stonden vijf kopjes met de elementen met daaronder een korte uitleg. De uitleg van sommeren betrof: Sommeren is het naar je toehalen van objecten. Deze objecten vliegen dan door de lucht en belanden, als je wilt, op je hand. Als je je sommatie wilt verstevigen, dan dien je een tik te geven op je ring of hand omhoog te begeven. ‘Dus als je je hand omhoog doet, dan versterkt dat het gewenste effect?’ vroeg Izzy ter bevestiging. ‘Denk het wel dan.’ antwoordde Eban. ‘Probeer het maar is.’ ‘Kast hier.’ zei Izzy. De zwaarste kast uit het lokaal kwam omhoog en raasde regelrecht naar Izzy, waar de kast net achter haar stoel weer dreunend op de vloer kwam. ‘Zo, goedemorgen. Moet dat nou zo hard?’ zei oma  Jade die in de deuropening stond. ‘Blijkbaar wel oma!’ zei Jaade vrolijk. Jade kwam binnen met een dienblad, wenste iedereen nog een fijne avond en ging toen weer weg.

‘Voor het verwijderen of afstoten van objecten doe je het omgekeerde. Dus je hand naar beneden en een beetje concentreren.’ zei opa Dean nonchalant. ‘Eban, ga je gang.’ Eban ging achterover leunen zei: ‘Kast weg.’ Eban liet de hand waar de ring omheen zat zakken en gaf met zijn andere hand een tik op het groene gedeelte van zijn ring. De kast vloog omhoog en knalde zo hard tegen de tafeltjes die tegen de muur stonden, dat de stalen balken naar beneden werden gebogen en dat je geklingel hoorde. Het raam was gebarsten. ‘Ja, dat zal gemaakt moeten worden.’ zei opa sarcastisch en knipoogde naar Jaade en Eban. Izzy trok haar vestje extra dicht omdat het begon te tochten.

‘Tot volgende week!’ kondigde opa zijn les af. De gele koplampen van de auto van tante Haitske stonden voor het bordes te wachten. Het miezerde en Izzy, Jaade en Eban stapte snel in de auto.


Klik hier voor meer informatie over De Jongen. 

De Jongen (28)


9 reacties op ‘De Jongen #61 | De zesde ringles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s