De échte MC Quiz! #11 De Oranjes

‘Omdat Koningsdag net is geweest, staat deze quizronde helemaal in het teken van ons Koningshuis. Vorig jaar schreef ik al eens een column voor onze Koning. Met een wat serieus tintje. Dit jaar dus een quiz. Ik ben gek op alles wat hiermee te maken heeft en spit dan ook graag door de nieuwsberichten. Of in het doorlezen van alle pagina’s op Wikipedia. Elke keer lees je toch weer wat meer.’

De échte MC Quiz! staat elke keer in een thema. In elke blog of quizronde kun je vijf vragen maken die verdeeld zijn over verschillende categorieën. De categorieën voor deze quizronde zijn aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, talen en entertainment. Voor elke vraag zijn twee punten te verdienen. Heb je drie vragen goed? Dan ben je voorzien van het cijfer zes.

Laat je mij jouw antwoorden weten?

Thema

Iedereen kent onze Koning Willem-Alexander. Wist je dat hij al vijf jaar Koning is? Ik was erbij. Op het moment van de abdicatie van Prinses Beatrix stond ik op de Dam in Amsterdam. Dat waren echt prachtige momenten!

Aardrijkskunde

Het Huis Oranje-Nassau is een oud adelsgeslacht en heeft een centrale rol gespeeld in de Europese politiek. In 1890 zou het Huis uitsterven door de dood van Willem 3 van Oranje. Een Friese neef heeft de namen Oranje met Nassau-Dietz samengebracht. Zodoende heet het in het heden het Huis van Oranje-Nassau.

  • Vanuit welk land komt het Huis Nassau?
  1. Duitsland
  2. Nederland
  3. Frankrijk

Geschiedenis

Elk verhaal dient ergens te beginnen. Zo ook het verhaal van onze monarchie. Wij gaan terug naar het jaar 1572. In dit jaar werd Willem van Oranje erkent als gouverneur-generaal en luitenant van de Koning over Holland, Zeeland, West-Frieland en het Sticht Utrecht. Helaas kwam er aan zijn verhaal een einde op 10 juli 1584.

  • In welke stad is Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gerards?
  1. Amsterdam
  2. Leiden
  3. Delft

esteban-lopez-478892-unsplash

Photo by Esteban Lopez on Unsplash

Raad van State

De Koning is voorzitter van de Raad van State. De functie van de Raad van State is tweeledig.

  1. Het uitbrengen van adviezen aan de Nederlandse regering betreffende wetten en algemene maatregelen van bestuur. Hierbij wordt gekeken of de wetsvoorstellen in strijd is met de grondwet.
  2. Het rechtspreken in zaken tussen burger en overheid.
  • Door wie is de Raad van State in 1531 opgericht?
  1. Willem van Oranje
  2. Keizer Karel V
  3. Filip V

Talen

Tijdens de Franse les op de middelbare school kwam de spreuk van Willem van Oranje al naar voren. Sinds 1815 is dit de spreuk die het Koninkrijk der Nederlanden voert. Ook na de afscheiden van Belgie in 1830. Zij gebruiken de spreuk in de tijd van de Republiek (1581-1795): Concordia res parvae crescunt (Eendracht maakt macht).

Je maintaindrai

  • Wat is de Nederlandse vertaling van de spreuk ‘Je maintaindrai’?
  1. Ik zal handhaven
  2. Ik zal orde houden
  3. Ik zal eten

damian-piasek-501099-unsplash.jpg

Photo by Damian Piasek on Unsplash

Entertainment

Koningsdag is het feest van de Nederlanden. Tegenwoordig wordt dit gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Maar wist je dat de voorganger, Koninginnedag, gevierd werd op 31 augustus en later op 30 april?

  • Weet jij ter ere van welke prinses er van 1885-1890 Prinsessedag werd gevierd?
  1. Prinses Emma
  2. Prinses Wilhelmina
  3. Prinses Laurentien

Dit waren de vragen. Super dat je hebt meegedaan. Hieronder kun je de antwoorden. Laat je mij weten wat jouw antwoorden waren? Voor volgende week staat er een nieuwe quiz klaar. Nog even wachten en dan spelen we weer De échte MC Quiz.

De échte MC Quiz! (10).png

  1. A
  2. C
  3. B
  4. A
  5. B

25 reacties op ‘De échte MC Quiz! #11 De Oranjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s