Column | Het is niet voor niets rood

Het rode licht van het stoplicht brandt in mijn ogen. Om mij heen zie ik verscheidene mensen die om zich heen kijken. Ze kijken alsof ze worden achterna gezeten door een dementor. Dan zou ik ook willen rennen. Maar ja, denk ik dan. Die verkeerslichten zijn toch niet voor niets op deze plek neergezet?

Voor mij staat een bejaarde vrouw. Ze heeft slap, grijs haar en een bruinleren tasje op haar rug. In een opslag komt er een woord bij mij op. Eigenwijs. Zoals ik had verwacht gaat ook de wereld voor haar te langzaam. De auto’s zijn langs geraasd en voordat de verkeerslichten op groen konden springen, is deze vrouw aan de overkant. Hierdoor vraag ik mij af. Waarom staan er nog verkeerslichten als wij er toch niets van aan trekken?

Gevaarlijk. Geen andere opmerking kan ik hierbij verzinnen. Voor mij is het een groot raadsel waarom je door zou lopen terwijl je duidelijk op de basisschool hebt geleerd dat je dient te wachten. Dat rode licht is er om aan te geven dat er ander verkeer voorrang geeft. Ook al komt er niets aan. Het is mijn mening dat je moet blijven wachten. De wereld is te gehaast. Iedereen wil sneller en sneller bij de bestemming komen. Het lijkt wel of de mensen vergeten zijn dat het gevaarlijk is om door rood te lopen. Als ik eerlijk mag zijn denk ik dat er hierdoor veel ongelukkig gebeuren. Je moet als bestuurder remmen voor de mensen die denken nog snel even naar de overkant te kunnen sluipen.

Het stoplicht verandert van kleur. Ik steek over. Even kijk ik over mijn schouder wat er achter mij gebeurd. Het verkeerslicht heeft inmiddels weer zijn rode kleur aangenomen. Zoals ik al had verwacht, lopen er drie mensen op de straat. Ik schud mijn hoofd maar en kijk vooruit.

Het is niet voor niets rood


19 reacties op ‘Column | Het is niet voor niets rood

 1. Ik moet bekennen dat ik vast echt wel een keer door rood ben gelopen. Wel als ik zeker wist dat er niets aankwam. Nu ik kinderen heb doe ik dat niet meer, iets met het goede voorbeeld geven. Maar je hebt wel een puntje hoor 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, erg herkenbaar.. Iedereen is zo gehaast. En ik steek zelf ook weleens eerder over – maar ik kijk dan wel goed uit, haha. De volgende keer dat ik door rood wil lopen, zal ik aan je artikel denken 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed artikel! 9 van de 10 keer wacht ik ook netjes, en echt heel af en toe loop ik door rood, maar dan weet ik bijna voor 99,99% zeker dat er niks aan komt. Ik ben in ieder geval niet zo’n debiel die door al het verkeer heen raast terwijl het rood is 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier in mijn dorp hebben zoiets met een groen ontruimingspijl. Als het oranje is en de ontruimingspijl brandt moet je ‘eigenlijk’ ook stoppen.
  Die pijl is er voor als je al voorbij de stoplijn was op het moment dat het oranje werd…

  Typisch hè…

  Like

 5. Mijn vader is bijna een jaar geleden aangereden en overleden door een auto terwijl hij de weg over stak met zijn scooter. Welliswaar geen verkeerslichten, maar hierdoor ben ik nu zo alert. Zoiets wil ik nooit meer meemaken en al helemaal niet om een dierbare te verliezen. Men heeft geen idee wat het gevaar is..

  Geliked door 1 persoon

 6. Goed artikel! Zelf loop ik echt nooit door het rood, ook niet als ik gehaast ben. Het is gewoon veel te gevaarlijk en je spaart er maar een minuutje tijd mee.

  Like

 7. Zo eens maar wat dacht je van los van de regels een beetje fatsoen opbrengen. Wanneer iemand bij het zebrapad staat gewoon stoppen, kleine moeite en de wereld wordt een stuk vriendelijker!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s