Tips & Nederlands – Hoofdletters

In deze categorie besteed ik aandacht aan onze eigen taal. Vaak zie ik bij bloggers dezelfde fouten langskomen. Soms kriebelt het dan in mij om er iets over te zeggen. Maar iets weerhoudt mij daarvan. In deze nieuwe categorie geef ik korte lesjes Nederlands en geef ik tips voor je artikelen.

Hoofdletters zorgen voor duidelijkheid. En die duidelijkheid zorgt ervoor wat we kunnen verwachten. Zo weet iedereen dat we de stad Amsterdam met een hoofdletter schrijven. Hetzelfde geldt voor het begin van een zin of voor een naam. Eban van Bunder is een jongen. Met hoofdletters maken wij iets duidelijk. MAAR TEVEEL HOOFDLETTERS ZORGT VOOR IRRITATIE. Er zijn enkele regeltjes waarbij wij hoofdletters gebruiken. Hier komen ze:

 • We beginnen de zin met een hoofdletter.
  • Als het eerste woord met een apostrof begint, krijgt het tweede woord een hoofdletter.
 • We gebruiken hoofdletters bij het begin van namen, zoals Harry Potter.
 • Aardrijkskundige namen worden tevens begonnen met een hoofdletter, zoals Gelderland of Noord-Brabant.
 • We gebruiken hoofdletters bij merken, titels en feestdagen. Bijvoorbeeld: Philips, Coca-Cola en Pasen.

In de Leidraad van woordenlijst.org wordt een geheel overzicht gegeven wanneer er een hoofdletter geschreven dient te worden. Klik hier op de link. 


Momenteel is dit het laatste artikel in de categorie Tips & Nederlands. Eerlijk gezegd is het niet uitgepakt zoals ik dat graag had gewild. Vanaf volgende week vind je op vrijdag de nieuwe categorie VRAGENLIJSTJE. Stay tuned!

#2 Blogtips (1)


Een reactie op “Tips & Nederlands – Hoofdletters

 1. Daar ga ik me nog even verder in verdiepen. Mijn Nederlands is door jaren in het buitenland zo achteruit gegaan. Zelf heb ik het niet zo in de gaten, maar als ik mijn Nederlandse vrienden moet geloven, bak ik er steeds minder van. Vooral grammaticaal (of is dat tegenwoordig met een k?).
  Alvast een vraag voor je vragenlijstje…het valt geloof ik onder Germanisme..wat is correct? Nadat hij het boek heeft gelezen, of gelezen heeft. Ik blijf erover struikelen. Hartelijke groeten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s