Column | Zeg eens vijf keer hallo

Hallo in de supermarkt of hallo in de trein. Nee, hallo op WhatsApp. Speciaal voor deze column ben ik op onderzoek uitgegaan naar het begroeten van onbekenden op een openbare plaats. Hierbij ga ik ervanuit dat jij je vrienden begroet. Maar ik denk dat buitenstaanders of totale vreemden vaak over het hoofd worden gezien. Dit zie ik als sociaal probleem. Mensen zakken steeds verder in de digitale contacten, inclusief mijzelf. Uiteraard beschouw ik dit als belangrijk. Echter, wanneer je door de stad loopt, kan het fijn wezen als je iemand eens ‘hallo’ in het echt hoort noemen.

Tijdens mijn treinreis van afgelopen week, viel het mij op hoeveel mensen op hun schermpjes lopen te staren. Ik wandel over het hele perron. Weinigen kijken zelfs maar op om te zien wie hun voorbij loopt. Druk bezig met het sturen van appjes. In de trein aangekomen zoek ik een plekje. Een gepensioneerde vrouw legt haar tas aan de kant. Ze biedt mij een plaats aan. Dankbaar zeg ik haar gedag, bedank haar en neem ondertussen plaats. Een kort gesprek volgt. Beiden vinden we het niet fijn om ‘achteruit’ te moeten reizen. De vrouw verlaat de trein halverwege mijn reis. Ik heb haar geen gedag kunnen zeggen. Wat ik wel graag had gedaan. Het ging voor mij te snel. Zo gaat dat.

Deze hele donderdag stond voor mij in het teken van mensen begroeten. Ik wou mezelf de eer aandoen om te kunnen zeggen sociaal te zijn. Is dat dan niet moeilijk? Misschien deels. Ik vind het leuk om mensen te begroeten. Het geeft me een goed gevoel. De mensen verbazend naar je kijkend omdat je hen goedendag zegt. Zelf vind ik niet meer dan logisch om goedemorgen te zeggen. Mijn kaken denken daar duidelijk anders over. Die sluiten zich op het moment dat ik wil spreken. Ondertussen is de wandelaar of fietser allang langs mij heen. Zonde. De telefoon gaat nu vaker weg en ik ga meer letten op mijn omgeving. Hopelijk kan ik zo minstens vijf keer hallo zeggen. Want ja, zeg eens vijf keer hallo tegen onbekenden.

adam-solomon-472458.jpg

Photo by Adam Solomon on Unsplash

Advertenties

28 reacties op ‘Column | Zeg eens vijf keer hallo

 1. Wat een leuk artikel.
  Een tijdje geleden kwam mij een fietser voorbij en deze groeten heel vriendelijk. Ik roep hem nog Hallo na. Ik vond het leuk, aardig en het bezorgde mij een glimlach.
  Als we dat nou allemaal doen zou de wereld wel een stukje mooier worden!

  Like

 2. top, mijn laatste blog ging nou net ook over social-media-contact vs “echt contact” en wat een evrrijking dat echt contact is… een heel andere insteek, die van mij, en ook wat anders in outcome, maar ik kan verder helemaal akkoord gaan met wat je schrijft: dat “echte” contact is zo veel fijner dan dat virtuele…. (Ik gebruik nu even “echt” omdat gene beter woord kan vinden.

  Like

 3. Grappig he, dat iedereen het blijkbaar wel waardeert als er gedag wordt gezegd. Toch doen weinig mensen het. Ik kom uit een dorp en vind het vrij normaal elkaar gedag te zeggen. Ik werk in de stad en merk dat het raar niet echt normaal is. In die zin van: als je hou zegt, kijken ze je aan alsof je ze seksueel intimideert. De wereld gaat zo hard achteruit. Jammer.

  Liked by 1 persoon

 4. zo herkenbaar joh! Ik zeg altijd hallo of goedenmiddag in een lift of als je bij iemand gaat zitten in de trein. Mijn oudste doet het ook altijd, en begint regelmatig een praatje. Zodra mensen uit hun telefoon kunnen, vinden ze het vaak oprecht leuk

  Liked by 1 persoon

 5. Zou heel normaal moeten zijn, maar helaas: vaak kijken mensen je aan alsof ze water zien branden als je ze netjes groet (ik heb 13 jaar in het buitenland gewoond waar het heel gewoon is om elkaar te groeten en ik weiger om dit nu we hier wonen weer te veranderen)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s