Column | De late avond schrijvers

Ken jij ze? Van die mensen die liever hun hele ritme omgooien om wanneer het al uren donker is, de pen te pakken. Ik ken ze zeker! Soms ben ik er zelf één van. Ik beken dat ik niet uren doorga. Het kan al gauw elf uur worden voordat ik stop met schrijven. Dit wil zeggen dat ik netjes op tijd naar bed. Maar, er zijn genoeg schrijvers en bloggers die hun toetsenbord niet voor één uur in de nacht verlaten. Voor mezelf ben ik nagegaan waardoor dit komt. Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met rust en inspiratie.

De hele dag ben ik bezig geweest. Ik heb een afspraak gehad om werk te vinden. Waarnaar ik vervolgens de stad in ben gegaan en mijn voeten zeer begonnen te doen. Thuis aangekomen plof ik op bed. Rek mij uit en blijf liggen. Even tien minuten helemaal niets doen. Dat is het doel. Uiteraard lukt dit niet, omdat er een gedachtestroom op gang komt. Ideeën komen binnen voor een nieuw verhaal. Of voor een voorwerp dat ik wil uitwerken. Of voor een geheel nieuw personage. En die ideeën komen altijd als ik net even rustig wil uitrusten.

De stilte van de straat en van het huis maakt het fijn. De wind waait door het open raam en alleen mijn vingers maken het geluid van het toetsenbord. Ik geniet van de stilte door een keer diep in te ademen. En natuurlijk ook weer uit. De klok van de buren hoor ik een keer slaan. Ik kijk in de hoek van de computer en zie dat het half elf is. Voor mijn ogen verschijnt een nieuw personage die een eigen verhaal vertolkt. Voor deze avond is het klaar. Morgen kan ik weer verder. Ik pak mijn spullen in, kijk op Facebook en zie de late avond schrijvers online zijn. Voor mij is het slaapie-slaapie-tijd. Gek genoeg is deze column geschreven op een middag.

alvaro-serrano-133360.jpg

Photo by Álvaro Serrano on Unsplash

 

Advertenties

33 reacties op ‘Column | De late avond schrijvers

 1. Heel herkenbaar hoor. Ik ben zelf een avondmens en functioneer het beste als het rustig is in huis. Dat is meestal pas laat op de dag. Alleen wordt mijn neiging om door te gaan de ochtend erop duur betaald: onze peuters staan het liefst rond 6 uur ’s ochtends op…

  Liked by 1 persoon

 2. Oh zo herkenbaar. Zelfs al maak je het laat, op het moment dat je dan eindelijk in bed ligt, dan komen ineens allerlei ideeen op en dan komt er van slapen niets meer… Wel grappig dat je juist deze column in de middag hebt geschreven.

  Liked by 1 persoon

 3. Oh ja, typisch! Ik moet zeggen dat ik ’s avonds hetzelfde uit de verf kom als ’s ochtends, maar ’s avonds lijk ik wel veel meer inspiratie te hebben dan ’s ochtends. Dus meestal ’s avonds de ideeën “maken” en vormgeven en de volgende ochtend daadwerkelijk schrijven. En dan vergeet ik dus ook áltijd hoe laat het is.

  Liked by 1 persoon

 4. Heel herkenbaar! Ik heb ook altijd in de nacht de meeste inspiratie. Vaak maak ik dan wat aantekeningen in mijn telefoon. Ik moet wel zeggen dat het soms ook in de ochtend toch een minder goed idee lijkt dan dat ik ’s nachts dacht.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik heb mezelf aangeleerd vooral overdag te schrijven. Wanneer ik ’s avonds schrijf dan is de kans groot dat ik veel later in bed lig dan dat de bedoeling is, waardoor ik daar de volgende dag last van heb. En de wekker gaat vroeg, want zoonlief moet op tijd op school zijn. Soms laat ik me toch verleiden en wint de creativiteit.

  Like

 6. Ik herken dat nachtwerk wel, vooral omdat ik als ik nog wakker lig allerlei ideeen krijg. Als ik de volgende dag moet werken blijf ik toch in bed en anders ga ik eruit om toch nog even wat te doen!

  Liked by 1 persoon

 7. Ik ben ook echt een avondmens, maar de meeste inspiratie komt overdag als ik gewoon aan het werk ben. Dus dan app ik snel alle ideeen naar mezelf om daar vervolgens ’s avonds iets mee te doen. De avonden zijn gewoon rustiger en je kunt dan zoveel beter tot jezelf komen. De telefoon flikkert niet constant en niemand moet meer iets van je. 🙂

  Liked by 1 persoon

 8. Ik schrijf elke dag een stukje. Altijd in het eerste uur dat ik vrij ben. Op werkdagen direct na mijn werk en in het weekend ‘s morgens vroeg. Gaat heel goed. Ik schrijf meestal een stukje van ca 400 woorden in ruim een half uur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s