De Jongen | #38 Opa en oma gedag zeggen

‘Hoi oma!’ zei Eban tegen Jade. ‘Hai jongen, kom je oma even gedag zeggen?’ Eban knikte en ging zitten op een stoel in de eetkamer. Oma kwam aan met een klein dienblad dat gevuld was met koekjes en cake. Ze ging ook zitten en keek Eban aan. “Hoi ma!’ klonk er vanuit de gang en even later kwamen ook Ilona en Gavin de eetkamer binnen. Ilona gaf haar moeder een kus en ging naast haar zitten. Gavin liep de woonkamer in en praatte met opa Dean.  Vanuit de keuken klonk de lach van Eban.

Dean en Gavin kwamen de eetkamer binnen en gingen bij de familie zitten. Opa richtte zich tot de jongen en sneed het onderwerp van de dag aan voor de familie. ‘De vakantie voor heel de familie begint. Jullie gaan allemaal tegelijk weg. Heb je je goed voorbereid?’ ‘Ja opa, dat ben ik. De kaarten zijn ingepakt en de rest ook.’ zei hij lachend. ‘Goed zo jongen. Heb je nog de laatste familiemail gelezen?’ ‘Ja pa, die hebben we gelezen. Gavin heeft voor ons een zwart geblindeerd busje gehuurd.’ ‘Ah dat heb je goed gedaan jongen. Je mag nog even blijven.’ zei Dean met een knipoog. ‘Kjell en Machteld hebben ook een busje gehuurd, hoorde ik van de week van Gervaise.’ zei oma Jade.

Het werd stil en guur in het huis. Het viel de jongen op dat opa weer een knalgroene blouse aan had en oma weer een strik in haar haar. Een mooie glorieuze gekleurde strik in haar grijze haren. De jongen stond op en liep naar het aquarium, dat in een hoek van de woonkamer stond. Hij wreef met zijn vingers over het glas en een aantal visjes kwamen op hem afgezwommen. Een man in mantel liep over het tuinpad naar de voordeur toe en belde aan. De bel klonk met zachte tingeling en de deur werd opengedaan door oma Jade. ‘Dankjewel ma.’ zei ome Izaac. Die zijn natte mantel aan de kapstok hing en een pakketje mee naar binnen nam. Eban ging ook naar de eetkamer, omdat hij best wel nieuwsgierig was.

Hij liet het pakketje op tafel vallen en ging naast Gavin zitten. De jongen ging achter zijn vader staan en was nieuwsgierig naar wat ome Izaac kwam doen. ‘Alles goed Izaac?’ vroeg opa Dean aan zijn schoonzoon. ‘Het kan iets beter. Ik heb net de nieuwsbrief af voor deze maand. Beetje later dan normaal, of iets te vroeg. Het is maar net hoe je het bekijkt.’ zei hij haastig. ‘Heeft opa Athol weer iets verteld?’ vroeg Jade op haar beurt. ‘Nee, nee. Eigenlijk bedoel ik ja, ja. Iris van de Timp had gehoord van haar zus uit Frankrijk dat ze de Gemeenschap van Sant Pere Pescador erachter wil komen waar we allemaal op vakantie gaan.’ Het werd even stil, blijkbaar zochten ze allemaal naar woorden. ‘Maar wij hebben een geblindeerd busje. Ons vinden ze niet.’ zei Eban als eerste. ‘Ik ben bang dat ze meerdere dingen hebben jongen. Ze zullen ons heus wel vinden.’ Verslagen zakte de jongen achteruit en ging op zijn stoel hangen. ‘Jup, ons vinden ze zeker. De vraag is alleen wanneer. Gelukkig weet niemand waar we heengaan. Alleen wij drieën.’ Het drukke gesprek werd weer verruild voor stilte. ‘Wat zal het heerlijk rustig zijn zonder familie. Iedereen gaat tegelijk op vakantie.’ ‘Dan kun jij lekker gaan fietsen en kan ik in de tuin bezig.’ zei Eireen. ‘Daar heb gelijk lieve schat.’ zei hij instemmend.

‘Gezellig. We wouden jullie alleen maar gedag zeggen.’ zei Ilona een beetje zielig. ‘Dat kan toch nog steeds meissie.’ zei opa Dean. Ze stonden op, ook ome Izaac en zeiden elkaar gedag. ‘Tot over drie weken lekker jonk.’ zei oma tegen Eban. ‘En niet al te bruin worden he.’ ‘Doeg.’

De Jongen (2)


34 reacties op ‘De Jongen | #38 Opa en oma gedag zeggen

  1. Ok, ik moet mij wat meer in gaan lezen. Ik ben al bijna begonnen met een schema te maken wie wie ook alweer is. Ik bleef namelijk maar terugscrollen. Zodra ik wat duidelijker heb wie wie is, lees ik wat makkelijker door. Want het begint wel spannend te worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s