Column | De wereld draait al eeuwen door

Ik hoop dat het je lief is. De wereld draait al eeuwen door. En het zou fijn zijn als dat nog een aantal millenniums door zou gaan. Dat willen we allemaal. Echter wordt de aarde flink door ons op de proef gesteld. Onze reserves raken langzamerhand uit de aarde. De gassen die we dagelijks gebruiken worden met vele getalen uit de grond gehaald. Zo weten ze vooral in Groningen. Maar is dit echt funest voor de aarde? Mijn mening is dat dit degelijk wel het geval is. Ik ben echter geen natuurkundige om je precies te vertellen wanneer.

De aarde zal heus wel in de ruimte blijven zweven. Maar zal alles dan zwart worden als we alles hebben vernield? Een duistere gloed die over het aardoppervlak glijdt. De zon die net boven de bevroren zee zijn warmte spiegelt. Helaas, het heeft geen effect. Op de aarde liggen de eeuwenoude verlaten gebouwen te vervallen. Het lijken net ruïnes. De dierentuinen zien eruit alsof het er spookt. En een ziekenhuis dat niet meer begaanbaar is, is in mijn gedachten omgetoverd tot een spookhuis. Dat moeten we niet willen, bedenk ik mij. Snel schud ik de gedachten uit mijn hoofd.

Reeds is er een nieuwe nummer uitgebracht met de titel: De wereld draait door. Hoe kunnen we leven als beesten in oorlog en geweld? Wie heeft er gelijk? De wereld kan heel mooi zijn. Laten we dat alsjeblieft houden. Scheidt het afval, loop of fiets naar je werk en laat de auto vaker thuis. Sommige dingen zijn zo simpel dat we het eigenlijk al zelf hadden moeten bedenken. Maar ja, alles werkt op elektriciteit. Het is niet mooi, maar met een extra windmolen zouden we verder kunnen komen. Het is maar hoe graag je wil. Ik hoop dat de aarde haar reserves opnieuw aanvult. Maar nu eerst lopend naar het dorpscentrum.

earth-2819529_960_720
Foto: Pixabay


25 reacties op ‘Column | De wereld draait al eeuwen door

 1. Ik ben heel blij dat ik op de aarde mag leven. Maar ik zou zo graag de aarde eens een keer vanuit de ruimte willen zien. Van zo’n afstand ziet de aarde er een stuk schoner uit dan van zo dichtbij. En wat betreft de gaswinning in Groningen. Ik weet het, ik zit er met mijn kont bovenop. Mijn huis hangt van ellende in elkaar door de bevingen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is allemaal slecht wat we doen, maar om nu weer middeleeuws te gaan leven zie ik ook niet zitten. Ik hoop dat de ontwikkeling van milieuverbetering steeds beter wordt en dat de hele wereld daaraan meewerkt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Helemaal waar wat je zegt. We nemen de wereld een beetje ‘for granted’ is mijn gevoel. En dat is ontzettend jammer. Gemak dient de mens wordt weleens gezegd. En ik heb het gevoel dat iedereen daar een beetje aan went en dat de jongere garde het gewoon als gegeven ziet. Ze kennen niet anders. Daarom ben ik ook zo fel op mensen die zomaar wat op de grond smijten. Kom op zeg! Dat doe je toch even in een prullenbak. Afijn, ik maak mij er dus ook druk over.

  Geliked door 1 persoon

 4. Klopt wat je zegt. Zelf pak ik dan ook liever de fiets dan de auto en zet ik liever de kachel niet aan maar doe een extra deken over mij heen. Maar vaak maak ik mij best wel zorgen wat er met de aarde zal gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tja, ik zou graag willen zeggen dat ik bewust met de aarde omga, maar ik rijd gewoon auto, doe de verwarming aan en scheid niet altijd even goed mijn afval. Jouw post maakt me wel weer bewust van mijn gedrag!

  Geliked door 1 persoon

 6. Helemaal waar en mooi geschreven, maar het is vaak moeilijker dan je denkt. Ik zou ook graag beter willen zijn voor de aarde, maar doe dat ook niet, zoals veel anderen mensen. Het is gewoon het makkelijkst met de auto, plastic en al die andere dingen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bewust worden is goed, maar ik wil zelf niet al te bewust zijn, want er is zoveel gaande in de wereld en mijn hoofd is al zo vol eigenlijk. Ik heb al veel meegemaakt ook. Ik vind dat we wel zuinig moeten zijn op de dingen die we op dit moment hebben

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s