De Jongen | #30 Ilona’s verjaardag

45 JAAR, IN DE GLORIA! stond er groot op een doek dat is opgehangen aan de muur van Villa Veertig. ‘Gefeliciteerd mama!’ zei de jongen vrolijk terwijl hij met een grote taart aan kwam zetten. Drie kussen gaf hij haar op haar wangen. ‘Dankjewel mijn lieve jongen. Zelf gebakken?’ Hij knikte en zei: ‘Zelf gebakken, ja. Samen met Camelia en oma.’ Camelia stond achter de jongen en feliciteerde haar toekomstige schoonmoeder. Op het terras van de villa stonden nog tientallen mensen die Ilona wilden feliciteren. Waaronder natuurlijk ook de nichtjes Damara en Tamaralyn, die samen een hele lange slinger van gekleurd karton hadden gemaakt. ‘Dank jullie wel lieve schatten! Zo aardig!’

Ondertussen zaten Izzy, Jaade, Pello, Pryce, Queran, Quon en Eban in de beeldentuin op bankjes rondom een lekker knapperend vuurtje. Eban keek naar de oplaaiende vlammen en droomde zachtjes weg. Zijn hoofd zakte en belandde op de schouder van Camelia, die naast hem zat. Het werd zwart voor zijn ogen en van binnen zag hij een knapperend vuurtje met een wezen erboven, aan een ijzeren stok. Het wezen wat daar boven het vuur hing te bungelen was een grote messing die wel iets weg had van een grote aap. De gele huidskleur mengde zich met het zwart van zijn haren. Zijn haren werden overrompeld door zijn donkere en zware wenkbrauwen. Het water van het moeras of zijn eigen lichaamsvocht droop met grote druppels naar beneden. ‘Wat zal er gebeuren?’ zei de jongen in zijn droom.

Het beeld vervaagde van zwart naar wit en weer naar zwart. Langzaam verschenen er  donkere gedaantes, bomen. Op een plek op de grond vielen een aantal strepen zonlicht. Het zonlicht verspreidde zich langzaam en liet meer zien van de donkere omgeving. Op de grond zat een wezen met lange oren. Ook wel een panotti genoemd. Zijn blauwe ogen keken zijn kant op, dat gevoel had de jongen tenminste. De panotti schoof langzaam sjokkend weg, terug de duisternis in. ‘Kom, volg me.’ klonk een zachte, goede stem. Eban schuifelde voorzichtig voetje voor voetje naar de rand van de duisternis. De takken kraakten onder zijn voeten en hij was vlakbij de panotti. Hij rochelde met zijn keel. Eban keek hem aan en de panotti zei iets, maar hij kon het niet verstaan. ‘Wat zeg je?’, zei Eban op zijn normale volume. ‘Sst, niet zo hard!’ siste het wezen. ‘Het zal bijna gebeuren. Nog een paar maanden te gaan. Houd je goed vast aan de mensen van wie je houdt. Ze komen eraan.’

‘Hey slaapkopje. Heb je lekker gedreamd?’ Camelia streelde over zijn haar en hij tilde zijn hoofd suf op. ‘Er gaat iets gebeuren, maar ik weet niet wat.’ fluisterde hij zacht in haar oor. Zij gaf hem een klein kneepje in zijn hand en hij keek op. ‘Waar is iedereen?’ vroeg hij aan haar. Voorop liep oom Nyle en oom Kjell met een radio op hun schouders en gevolgd door een lange rij met mensen. De jongen vloog op en begon vrolijk rond te dansen rondom de kampvuurplaats. ‘HIEP HIEP HOERA, ILONA IN DE GLORIA!’ werd er luidkeels gezongen. Drankjes zweefden rond personen in de lucht en er werd luid gefeest. Pello en Queran legden nog een paar blokken op het vuur en Eban vroeg Camelia ten dans. Het werd een groot en lang feest. Camelia en de jongen dansten verscheidene uurtjes. Van zwoel tegen elkaar aan leunen tot gek dansen tot aan de tango, samba en weet ik niet wat nog meer.

De klok tikte bijna 3 uur in de morgen aan. Camelia en de jongen lagen samen op bed in zijn kamer onder een groen met grijze deken. Ze keken naar het plafond en zeiden niks tegen elkaar. Camelia kroop dicht tegen haar vriendje aan en keek hem aan. De jongen drukte zijn lippen tegen de hare en begon haar innig, heel innig en toch ook verlegen te tongen. Hun tongen krioelden over elkaar heen en ze kregen het warm. Hun tongen leken wel samengesmolten. Ze kwamen niet meer van elkaar af.

Ilona's verjaardah


26 reacties op ‘De Jongen | #30 Ilona’s verjaardag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s