De Jongen | #27 Het briefje van Jaade

Het was vrijdag 3 juli om half 12 in de morgen. Eban, Izzy en Jaade zaten in hun lokaal in Villa Veertig. Een eekhoorn, hert, schaap en een wild zwijn namen hun plaatsen in aan de muur. De smurrie in de potten was vervangen door glazen bekers waar je doorheen kon kijken met een klein laagje paarse drank.

Fardi kwam binnen met drie mokken aardbeiensap en een glas. ‘Alsjeblieft jongens. Dat hebben jullie wel verdiend.’ ‘Dank u wel meneer.’ Eban draaide zich om en keek Jaade aan. Jaade schoof een briefje naar hem toe en de jongen frommelde hem open. Het briefje was in mooie letters geschreven en er stond:

Verkeersbuis? Om 4 uur?

Eban keek op zijn horloge. Bijna 12 uur. Hij knikte naar Jaade en schoof het briefje door naar Izzy. Die las hem ook en stak haar vinger op. ‘Meneer, ik ben even naar de wc.’ zei ze snel. Meneer van Juffer schreef dingen op het oude schoolbord. ´Wat gaan we doen?’ fluisterde Eban. ‘We gaan naar de cafetaria. Verder zullen we wel zien.’

Vier uur leek nog heel lang te duren. Om drie uur waren ze klaar met de lessen en liepen ze naar hun logeerkamer. De logeerkamer van Eban was groen met grijs. Ook zijn bed, lakens en muren. De kastjes waren gemaakt van donker eikenhout. Eban zat met zijn telefoon te spelen toen er op de deur werd geklopt. Langzaam ging de deur open en kwam Camelia binnen. Haar blonde haren golfden achter haar aan en haar stem was zacht. ‘Hee mop, how are you?’, vroeg ze op haar Engelse toon. Eban keek verlangend naar zijn vriendin en liep naar haar toe. Teder drukte hij zijn lippen op de hare en hield haar verliefd vast. Eban keek op en keek naar de deur. Een verbrand papiertje werd onder de deur geschoven. Eban liep ernaartoe en vouwde het papiertje open.

Denk je eraan? Vier uur!

Het was het handschrift van Jaade. Eban liet het papiertje aan Camelia zien en ze zei: ‘Kom op, laten we gaan.’ Ze verlieten de logeerkamer en slopen naar de kamer met de verkeersbuizen. ‘Ssst, daar komen ze geloof ik!’ hoorde Eban en Camelia Jaade zeggen. Ze deden de deur krakend open. Nu stonden ze alle vier in het blauwe licht van de verkeersbuizen. ‘Denk eraan, je moet zeggen swoopy!’ zei Jaade. Ze raakten het glas aan en dat liet hun lichamen de buizen instappen. Het werd koud en ze schreeuwden alle vier: ‘Swoopy!’

Ze tolden de buizen uit en kwamen uit in een kamertje bij Swoopy, een cafetaria in een snackbar aan de Ketelstraat in Arnhem. Ze werden weer warm toen ze de buizen uitstapten en keken even om zich heen. Er kwamen mensen langs de cafetaria en ook het personeel konden ze zien. Ze wachtten een paar minuten en toen gingen ze met zijn vieren naar een andere kamer. Ze openden de deur en stapten naar binnen. De kamer werd verlicht door één niet zo felle lamp. Het licht maakte de kamer paars. In het midden van de kamer stond een uitgehouwen beeld. Het beeld had de vorm van een vrouw met een gewaad aan. In het echt zou ze donkere haren hebben en grijze ogen. Een mooie vrouw om te zien, helaas was ze gemaakt van steen, dacht de jongen. Op haar schouder rustte een paarse knop. Izzy was nieuwsgierig en keek de anderen aan. ´Wat denk je Eban? Moet ik het doen?’ vroeg ze. Eban knikte en Izzy drukte op de knop. Het standbeeld kwam tot leven en de vrouw kreeg haar normale kleur terug. Ze leek erg levend en zelfverzekerd. ‘Goedemorgen dames en heer. Fijn dat u er bent. Ik heb al zolang gewacht op gasten.’ Ze keek vriendelijk naar de vier tieners. ‘Wij willen er graag door.’ zei Eban zenuwachtig. ‘Ik snap het.’ zei de vrouw. Ze liep van haar sokkel af en bleef voor een dichte muur staan. Ze klopte met haar hand op zeven bakstenen en de muur vormde een doorgang naar een winkelstraat. ‘Dank u.’, zei Eban tegen de vrouw en die nam weer plaats op haar sokkel.

Het briefje van Jaade


17 reacties op ‘De Jongen | #27 Het briefje van Jaade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s