De Jongen | #21 De Jongen en het onverwachte bezoek

Het was de derde donderdag van juni. Eban zat in de woonkamer en speelde een spelletje op zijn telefoon. Ilona, zijn moeder, maakte het huis schoon en zette nieuwe zonnebloemen in de vazen. Zijn vader, Gavin, was in de tuin bezig. Hij knipte de heg. De jongen beantwoorde de vragen op het schermpje van zijn telefoon. ‘YES! Weer gewonnen van tante Haitske.’, riep de jongen ineens. ‘Welk spelletje speel je dan toch steeds?’, vroeg moeders nieuwsgierig. ‘Trivia Crack. Dan moet je allemaal vragen beantwoorden. Je mag net zolang beantwoorden totdat je er één fout hebt.’ ‘Ah ja, echt iets voor je. Nou, ik kan dat niet hoor.’, zei ze terwijl ze wegliep naar de keuken.

Er werd op de deur geklopt. De jongen liep door de gang naar de voordeur en opende deze. Hij bleef een beetje geschokt half achter de deur staan en herkende dan het wezen. Het is Helmer de Panotti. Een panotti met lange oren tot aan zijn ellebogen en felblauwe ogen. Er steken een paar grijze haren uit zijn kruin en oren en zijn handen en voeten zijn abnormaal groot. Eban deed de deur verder open en boog diep voorover en ook de panotti boog. Hij liet het wezen binnen en de gezichten op straat staarden naar hun huis. Helmer schuifelde naar binnen en Gavin kwam aangelopen. ‘Helemaal hersteld Helmer?’, vroeg hij vriendelijk. ‘Het gaat best, alleen nog een litteken die moet verdwijnen.’ Eban kwam naast zijn vader staan.

Helmer keek om zich heen. Hij was nog nooit in dit huis geweest. Ook al had Gavin hem al zo vaak gevonden en geholpen, maar dat was in het bos geweest. ‘Ik kom voor jullie. Voor de familie. Het zullen moeilijke tijden worden. Voor jullie, maar ook voor de wezens in het bos.’ Begon hij. Gavin knikte en stak zijn arm uit. De panotti schudde zijn hand en kneep erin. Je zag het gezicht van Gavin even betrekken en ook de jongen kreeg een hand. Echter ging het schudden van de hand een stuk meer uitgelaten en zei Eban zachtjes ‘Auw.’ Ze lieten beiden hun handen los en het wezen verontschuldigde zich. Achter hen kwam Ilona de kamer binnen. Op datzelfde ogenblik begon de voordeur te rammelen. De deur werd uit zijn scharnieren gerukt en er kwamen drie mannen binnen.

Vijf minuten later waren Ilona, Gavin en de jongen vastgebonden en was de panotti het huis uitgetrokken bij zijn lange oren. De touwen sneden in hun armen en Eban probeerde uit alle macht de touwen los te krijgen. Er vormden zich bloedsporen op zijn armen en handen. Eén van de mannen kwam terug en trok het mes. In alle rumoerigheid binnen richtte de man het mes op de keel van Gavin. ‘Zorg dat je jongen zijn kop houdt, of hij leeft niet lang meer.’ Eban hield zijn mond dicht. De man struinde door het huis en nam verschillende dingen mee. Sommige dingen van goud, andere objecten die eigenlijk waardeloos zijn.

De kamer werd verblindt door het lichtblauwe licht. Er verscheen een man aan de andere kant van de kamer, op de bank zat hij. Het was overovergrootopa Athol. De man stond op en keek met betraande ogen naar zijn familie. Hij tilde zijn arm een beetje omhoog en zei: ‘Touwen los.’ De touwen verdwenen en de familieleden strekten hun armen en benen. Ilona liep naar de keuken en kwam terug met een pot aardbeienmoes. Ze strekten hun armen uit en smeerden de gelei uit over hun ledematen. Eban pakte de pot van zijn moeder over en smeerde de nekwond van zijn vader in.

Die avond bereidde Eban samen met zijn moeder een heus diner. Athol bleef die avond ook mee-eten en hij transporteerde overovergrootoma Belle ook voor die avond. Het werd het gauwer donker. De regen tikte tegen de ramen en zo werd het toch nog een gezellige avond.


Een reactie op “De Jongen | #21 De Jongen en het onverwachte bezoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s