Column | Oh, dat kraken. Wat heerlijk!

Even naar links en dan weer naar rechts. Ondertussen schuiven mijn gewrichten over elkaar. Wat is dat kraken toch heerlijk. Ik doe het eigenlijk de hele dag en dan ook nog eens met meerdere lichaamsdelen. Volgens mij kan bij mij alles kraken. Van mijn rug en nek tot aan mijn enkel. Mijn vingers kraak ik natuurlijk het meeste. En dan het liefste met een enorme KRAK! Als dat zo is, dan ben ik de hemel te rijk, haha. Helaas heeft dit ook een keerzijde.

Gestrest, gespannen

Een pijnscheut gaat als een bliksemschicht door mijn vingers heen. Wat is de eerste de beste oplossing om het te verhelpen? Kraken! Zo gaat het dan ook de hele dag door. En dat elke dag, elke week en ga zo maar door. Helaas kwam een paar weken geleden een klein keerpunt. Mijn bovenlijf was van de stress zo gespannen, dat ik zelfs mijn borstkas kon kraken. Dat was voor mij het teken dat er iets niet klopte. Daaropvolgend een afspraak gemaakt bij de fysio. Die zou dat allemaal wel even losmaken voor mij. Gelukkig was er tijdens de sessie niks aan de hand. Ik kwam gemakkelijk los, zo zei de manueel therapeut. Voor mij al een hele opluchting.

Chronische pijn

Nu zijn we een paar weken verder en heb ik nog last. Toch merk ik één verschil. Ik kraak minder dan dat ik deed. Misschien doe ik het onbewust. Dat zou kunnen, maar dat idee heb ik echter niet. En dat is goed nieuws. Kraken is namelijk slecht voor je gewrichten. Helaas doet het nu pijn met en zonder te kraken. Dat is niet zo mooi. Eigenlijk betekend dit gewoon chronische pijn. Iets wat ook een therapeut niet kan stoppen. Daarom hoop ik dat ik kan stoppen met kraken. Zo voorkom ik meer problemen is de toekomst. Het vervelende is echter dat het een tic van mij is. Deze verdwijnen helaas niet zomaar.

Oh, dat kraken. Wat heerlijk!


22 reacties op ‘Column | Oh, dat kraken. Wat heerlijk!

 1. Yikes! Mijn jongste zoon kraakt graag zijn vingers, en ik vind dat zo’n akelig geluid! Ik wist niet dat je ook nog andere lichaamsdelen zo kon kraken zeg. Dat zal ik maar niet vertellen aan mijn jongste zoon ; )

  Geliked door 1 persoon

 2. Kraken doe ik eigenlijk nooit. Het geluid van het kraken bij anderen vind ik echt een heel vervelend geluid, Hihi. Maar ik snap wel goed dat het verlichting voor je kan bieden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oeps. Ik hoop dat je snel van de pijn af bent! En dat het je lukt om te stoppen met kraken. Ik heb er persoonlijk een ontiegelijke hekel aan als mensen dat doen. Van dat geluid draait mijn maag zich om. Net als nagels vijlen, maar ik heb zo’n vermoeden dat jij dat dan weer niet doet. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kraak en piep aan alle kanten, kraak ook als ik het niet eens wil. Maar eeh…kraken van vingers, enkels, knieën, is zo slecht niet hoor. Het is gasvorming tussen je gewrichten die als het ware ontvacuümt (hmm raar woord) als je aan je vingers trekt. Kraken is wel slecht als het bv een pees is die ergens overheen schiet of als je bv een schouder of heup neemt. Dan is het namelijk een kop/kom die in en uit elkaar plopt.
  Enneh….nee ik ben geen dokter 🙂 maar zo heeft mijn arts het mij verteld (dus hoop dat hij gelijk heeft)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s