De Jongen | #16 De Jongen in de stad

Het was een bewolkte dag in Arnhem. De jongen liep samen met zijn moeder en tante Haitske door de stad. Vandaag had de jongen een blauwe blouse aan en zijn gebruikelijke zwarte mantel. Vele mensen keken hem aan als hij door de straten liep, maar hij trok zich er niks van aan. Zijn moeder droeg weer knalgeel en zijn tante een lila overhemd met bijpassend pak. Tante Haitske had diepblauwe ogen en tante Sidonia blond haar. Ook droeg ze een zwarte bril en droeg ze sokken in haar schoenen. Het ziet er niet uit dacht de jongen en hij lachtte smakelijk. ‘Waarom lach je?’ vroeg zijn moeder. ‘Niks.’

Ze liepen een winkel binnen met een mooi ingerichte etalage. Er stonden diverse potten in de etalage en ook hingen er verschillende mantels op poppen. Ze liepen naar binnen en de deurbellen rinkelden. Ze keken even rond en Eban ging naast tante Haitske staan. ‘Wat vind jij hiervan, mijn jongen?’ ‘Kleurrijk.’ zei de jongen kortaf tegen zijn tante. Zij liet hem nog meer verschillende mantels zien. Uiteindelijk had de jongen alle mantels in de winkel al wel gezien. Totdat zijn tante vrolijk riep. ‘Ah Ilona, dit wordt hem hoor!’ De moeder van de jongen kwam aanlopen en vrolijk hield Haitske haar nieuwe mantel voor haar lichaam. Het was een paarse met verschillende nepknopen in het midden. Uiteindelijk betaalden ze en liepen de winkel uit.

Na nog een aantal winkels te hebben gehad, liepen ze een zijstraat in. De jongen zag een boekenwinkel en de drie liepen naar binnen. De jongen nam verschillende boeken in de hand en tikte ze één voor één in op de telefoon. Nadat zijn lijstje compleet was, pakte hij een boek die hem het leukste leek en betaalde er €15,- voor. Een man stond achterin de winkel bij een gordijn en wenkte Eban, Ilona en Haitske. ‘Wat moet die man toch?’ vroeg tante Haitske zacht in zijn oor. Hij haalde zijn schouders op en liep naar de man. Hij bleef op een afstand staan, maar de man praatte zo zacht, dat ze wel dichter bij hem moesten gaan staan. ‘Zijn jullie de familie Van Bunder?’ vroeg hij vriendelijk. ‘Ja.’ zei zijn moeder en knikte. ‘Volg me dan alsjeblieft.’ Ze liepen stilletjes achter hem aan de trap af, dat naar een soort kelder leidde.

In de kelder glansde een helder lichtblauw licht. Achter tegen de muur stonden glazen koepels met een soort witachtige soepel bewegende poppen. Zo nieuwsgierig als Eban is, liep hij eigenlijk regelrecht naar de koepels toe en tikte zachtjes tegen het glas aan. Het glas was ijskoud en zijn vinger plakte tegen het glas aan. De man stond nu naast hem en knipoogde naar hem. Eban keek naar zijn hand en die verdween helemaal door het glas heen. Ook zijn eigen hand werd nu opgeslokt. Geschokt keken de vrouwen naar hen. ‘Er is niks aan de hand hoor mevrouwtjes. Dit zijn verkeersbuizen. Als je het aanraakt, kun je erdoor heen en vertrekken naar waar je naartoe wilt. Athol heeft me gebeld met de vraag of er in Villa Veertig ook verkeersbuizen kunnen worden geïnstalleerd. Dus dat heb ik vanochtend gedaan en jullie mogen ze uittesten. ‘Ahh, prachtig! Ik wou al langs opa Athol, dat kan ik nou mooi doen!’ zei Ilona opgewekt. ‘En hoe werkt het?’ Je drukt jezelf tegen het glas aan en hoppa! Je stapt in het glas. Daarna zeg je waar je heen wilt en je gaat!’ ‘Janssen Kledij!’ riep de man luid en hij stond enkele tellen later in een ander glas. ‘Cool!’ riep Eban en in zijn vreugde riep hij luid en duidelijk: ‘Villa Veertig!’ Enkele tellen later stapten hij uit het koude glas. Zijn moeder en tante Haitske waren achter hem aangekomen en nu stond hij voor overovergrootopa Athol. ‘Ik wist dat jullie eraan kwamen. De glazen werden lichtgroen, in plaats van blauw.’ Die avond zaten ze gezellig samen met Athol en Belle bij het haardvuur.

De Jongen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s