De Jongen | #8 De Jongen en de tak

Vandaag het achtste deel van mijn eigen geschreven serie. Wil je de serie vanaf het begin lezen? Klik dan hier voor deel 1. 


Een hele ronde kamer. Dat is steeds het eerste wat 8. De jongen en de takde jongen denkt als hij deze kamer voor de zoveelste keer binnenkomt. Aan het einde van de rode gang zit deze ronde kamer. Het heeft behang met bakstenen erop en langs de muren staan kaarsen te branden naast de grote vierkante ramen. Voor de ramen hangen witte kanten gordijntjes. Niet echt de stijl van de jongen. In de kamer staan twee lange tafels tegenover elkaar. Aan de achterste zat een lange man van 40 jaar. De naam van de man is Fardi Fester van Juffer en hij is docent. Hij geeft veel lessen aan de jongen, eigenlijk alles wel. Van taal tot rekenen en van aardrijkskunde tot scheikunde.

‘Ga zitten, jongen. We beginnen vandaag met aardrijkskunde.’ De jongen ging aan zijn tafel zitten en pakte daaronder vandaan zijn aardrijkskundeboeken. Fardi plukte aan zijn bruine haren en ging staan. Hij liep door de ronde kamer en pakte een atlas en een wereldbol. Meneer Van Juffer sloeg de atlas open op de plek waar ze nu waren. ‘Hier zijn we nu. Op dit kleine stukje van de aarde…’ Zijn zin kon hij niet meer afmaken. Er werd geklopt en Athol, de overovergrootopa van de jongen kwam binnengestormd. ‘Sorry dat ik je moet storen, Fardi. Er is bezoek voor je.’ ‘Ik ben zo terug. Blijf hier.’ Meneer Van Juffer volgde Athol de kamer uit en de jongen bleef alleen achter. Een tijdje zat hij stil te lezen in zijn aardrijkskundeboek. Totdat hij geritsel achter zich hoorde.

Het geritsel kwam van een oud portret dat aan de muur hing. Op het portret was een oude man afgebeeld met een slaapmuts en wit haar. De jongen schatte hem op een jaar of 150. ‘Goedendag jongeman. Hoe gaat het ermee?’ ‘Uhm goed meneer, uhm wie bent u?’ De afgebeelde man op het portret glimlachte. ‘Ik ben Zeki Zemer van Bunder. De vader van Athol Ax van Bunder.’ ‘Wauw, u bent dan wel heel oud.’ ‘150 jaar om precies te zijn en zou je me een plezier willen doen door bij die potten daar te gaan staan?’ De jongen liep naar de potten en bleef daar staan. Hij staarde naar het portret, wat misschien een foutje was. Achter zich kleurde het zuur groen en nam het een vaste vorm aan. Het leek op een tak. De tak kroop uit de pot en baande zich kronkelend een weg naar beneden. Een weg naar de enkels en benen van de jongen. De jongen viel op de grond, spartelend met zijn benen. In de verte grinnikte het schilderij van Zeki met een kakelende stem. De tak bond zich strakker om de jongen zijn benen en ook zijn buik werd krachtig ingedrukt. Na een paar seconden begon de jongen te hijgen en het uit te schreeuwen. De tak had zich voortbewogen en begon zich nu om zijn nek te spannen. Langzaam, heel langzaam kneep de tak zichzelf aan. De ogen van de jongen begonnen uit te puilen en uit alle macht probeerde hij de tak van zich weg te duwen met achter zich nog steeds het portret dat grinnikte. Een blauwe gloed vulde het gezicht van de jongen. Toen werd het donker.

‘Athol, Athol, maar hem wakker.’ zei Belle, die geschokt naast de jongen stond. Athol kwam aan gehinkeld en knikte naar de jongen. De tak verdween in een seconde en de jongen kwam hoestend en proestend weer bij. De jongen keek naar het schilderij, maar dat was leeg. Er was alleen een zwarte vlek over. ‘Water.’ Fardi knikte naar de smurrie in de potten en ving een paar seconden later een flesje met water op. Hij gaf hem aan de jongen die aan zijn polsen voelde en daarna het water in zijn mond goot.  ‘Het is over jongen. Wil je het portret van Zeki Zemer op een andere plaats hangen Athol. Dat is niet goed voor de jongen. Je zou er het portret van je zoon kunnen ophangen.’ Athol knikte en liep weg. Belle knikte en hielp de jongen met opstaan.

De Jongen (1)


Een reactie op “De Jongen | #8 De Jongen en de tak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s